PRZEPIS 2: Piłka

1.Kształt

Piłka ma kształt owalny, jest złożona z 4 części.

2.Wymiary

Długość długiej osi: 280 – 300 mm
Obwód wzdłuż: 760 – 790 mm
Obwód wszerz: 580 – 620 mm

3.Materiały.

Piłka powinna być wykonana ze skóry lub tworzyw syntetycznych mogących otrzymać specjalne wykończenie w celu uzyskania odporności na błoto i ułatwienia chwytu.

4.Waga.

400 – 440 gramów

5.Ciśnienie.

Przed rozpoczęciem gry ciśnienie powietrza w piłce powinno wynosić od 0,67 do 0,70 kg/cm kwadratowy.

6.Zmiana piłki.

W czasie spotkania można mieć do dyspozycji kilka piłek, lecz żadna z ekip nie może uzyskać lub dążyć do uzyskania korzyści wykorzystując jako pretekst zmianę piłki.

7.Piłki o mniejszych wymiarach.

Piłki o wymiarach i wadze mniejszej od wyżej podanych – rozmiar 3 i 4 mogą być stosowane w meczach między młodymi zawodnikami.